PASTI MALAYSIA


Salam PASTI 2010

Posted in Uncategorized by PASTI Malaysia on December 29, 2009

Selasa 12 Muharam 1431 H

PERUTUSAN KETUA PENGARAH PASTI MALAYSIA

Segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam, salawat dan salam ke atas nabi Muhammad s.a.w., para sahabat dan pengikut baginda yang setia hingga akhir zaman.

Saya bersyukur kepada Allah Taala kerana dapat menyampaikan sepatah dua kata dalam ruangan ini. Seterusnya, tahniah saya ucapkan kepada warga kerja Jabatan Pendidikan Pasti di semua peringkat, guru serta ibu bapa atas kejayaan membuka kelas pengajian di cawangan Pasti di seluruh negara pada sesi persekolahan 2010 ini.

Belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat menyambut tahun hijrah 1431. Semoga tahun baru ini memberi kekuatan kepada kita meningkatkan amal solih untuk kesejahteraan hidup di dunia dan menjadi bekalan terbaik demi kehidupan di akhirat.

Pasti adalah tempat anak-anak diasuh dan dididik dengan pelbagai ilmu pengetahuan yang bertujuan membangunkan rohani, emosi, intelek dan jasmani mereka mengikut acuan Islam. Sebagai ibu bapa, menghantar anak belajar di Pasti adalah memenuhi tanggungjawab memberi pendidikan asas Islam kepada mereka. Anak kita ibarat kain putih. Pendidikan akan mencorakkan kehidupan mereka pada masa hadapan, sama ada mereka akan menjadi Yahudi, Nasrani ataupun Majusi. Sudah tentu, pendidikan Islam akan menjadi penunjuk jalan dan pembimbing terbaik untuk menyelamatkan mereka mengharungi kehidupan agar tidak terjerumus kepada kesesatan atau kemurkaan Allah.

Selain daripada aktiviti dalam bilik darjah, Pasti Malaysia juga merancang untuk mengadakan Hari Anugerah Murid Pasti Cemerlang pada 30 Januari 2010 di UIA, Selangor, Ijtima’ dan Sambutan Hari Guru di Kuala Terengganu, Sukan Pasti pada bulan Jun, di USM, Pulau Pinang dan Ihtifal Pasti peringkat Kebangsaan pada bulan Oktober, di Ipoh, Perak. Kelas Asas Fardu Ain dan Fardu Kifayah Harian (Kaffah) juga akan bermula pada bulan Februari nanti. Saya berharap agar ibu bapa sekalian akan memberi sumbangan dan sokongan untuk menjayakan program pembangunan iman serta insan yang dilaksanakan di Pasti di seluruh negara.

Semoga anak-anak kita akan mendapat pendidikan terbaik di Pasti manakala kita akan menjadi ibu bapa dan komuniti yang sentiasa mendokong usaha pembangunan pendidikan terbaik kepada mereka. Bangunkan jiwa anak-anak kita dengan semangat persaudaraan dan perpaduan sejati. Corakkan kain putih itu dengan celupan Ilahi.

Terima kasih.

AZRIN BIN AB. MAJID

Ketua Pengarah

Jabatan Pendidikan PASTI Malaysia


Advertisements

One Response to 'Salam PASTI 2010'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Salam PASTI 2010'.

 1. fadli said,

  Assalamualaikim WBKT

  Tahniah diucapkan kepada keseluruhan angota PASTI di Malaysia. Semoga terus berkembang dan matalamat atau objective yang hendak di sampaikan oleh PASTI terlaksana dengan jayanya. Kepada guru-guru PASTI yang telah berkorban dari segi tenaga, masa dan wang ringgit diharap dapat meneruskan pengorbanan anda semoga Allah akan membalas jasa-jasamu itu.
  kepada Pengarah PASTI Malaysia berilah pertimbangan untuk menambahkan gaji bagi guru-guru PASTI kerana mereka saban masa terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk menaikkan taraf PASTI dimata masyarakat. Apa yang saya tahu pendapatan mereka amatlah tidak setimpal dengan zaman sekarang. Fikir-fikirkanlah agar yang selalu berkorban tidak terkorban dek gejala eknomi sekarang. Bukannya semua orang yang hendak berkorban itu mempunyi pendapatan yang mencukupi.

  Akhirkata moga apa yang dirancangkan bagi progrem 2010 akan terlaksana dengan jayanya.

  Sekian Wasalam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: